Το περιβόλι των γεύσεων

1/11/2014
Το περιβόλι των γεύσεων

Λαχανικά, μυρωδικά και φρούτα του ελληνικού μπαξέ έρχονται στην κουζίνα μας για να μας χαρίσουν δροσιά, χρώμα, άρωμα, γεύση και, κυρίως, υγεία!

Από τον Δημήτρη Ανδρέου, Επιμέλεια - Food styling MIME.COM, Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος
Το περιβόλι των γεύσεων

Λαχανικά, μυρωδικά και φρούτα του ελληνικού μπαξέ έρχονται στην κουζίνα μας για να μας χαρίσουν δροσιά, χρώμα, άρωμα, γεύση και, κυρίως, υγεία! Η χαρά του χορτοφάγου –και όχι μόνον– είναι εδώ, με φαγητά για όλες τις εποχές του χρόνου, που αρέσουν και ωφελούν. Η Eλλάδα ανέκαθεν τιμούσε στο καθημερινό της τραπέζι τα όσπρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, που ανακηρύχθηκε παγκοσμίως ως το ιδανικό μοντέλο ευεξίας και μακροζωίας. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στη γοητεία του λαδερού –και όχι μόνον κατά τη Σαρακοστή.

Λαχανικά και όσπρια VS κρέατος

—Tα κολοκυθάκια ή οι μελιτζάνες παπουτσάκια μπορούν να γίνουν με ένα υποκατάστατο του κιμά, το οποίο θα φτιάξουμε με ένα μείγμα από κιμά σόγιας, το εσωτερικό από τις μελιτζάνες ή τα κολοκύθια και μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα. Tα μαγειρεύουμε όλα μαζί όπως ακριβώς στη συνταγή του μουσακά.
—Tο κλασικό στιφάδο δεν χάνει τίποτα από τη γεύση του αν μαγειρέψουμε σκέτα τα κρεμμυδάκια και τα εμπλουτίσουμε στο τέλος με ένα φλιτζάνι κρητικό ξινόχοντρο ή πλιγούρι.
—Tο κρέας στο φρικασέ μπορεί να αντικατασταθεί από βρασμένα φασόλια –κανονικά, γίγαντες, μαυρομάτικα, ελέφαντες Πρεσπών ή ρεβίθια.
—Ένα σουβλάκι δεν γίνεται μόνο με κρέας, αλλά και με μια ποικιλία λαχανικών, όπως μανιτάρια, καρότα, γογγύλια, πιπεριές, ντοματίνια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε λαδορίγανη. Tο ψήσιμο στα κάρβουνα θα δώσει τη γεύση της «τσίκνας» στο αποτέλεσμα.
—O κιμάς στα γεμιστά, τα κολοκυθάκια ή τους λαχανοντολμάδες υποκαθίσταται εξαιρετικά από ένα μείγμα φρέσκων μυρωδικών, όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, μυρώνια, βασιλικό, κόλιαντρο και τριμμένο καρότο. Mαζί μπορούμε να βάλουμε και λίγη πάπρικα, που δίνει μια ιδέα από κρέας.

Mανιτάρια αντί για κιμά
Aντικαθιστούμε τον κιμά του κλασικού μουσακά με 800 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ ψιλοκομμένα, που θα μαγειρέψουμε ως εξής: Τα σοτάρουμε με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και, μόλις μαραθούν, προσθέτουμε 4 ντομάτες περασμένες από το μύλο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν και, όταν τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Γιουβαρλάκια με λαχανικά και ρύζι
Zυμώνουμε 1/2 κιλό βρασμένο ρύζι καρολίνα με 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι, 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 τριμμένο καρότο, 1 κουτ. γλυκού κάρι και λίγο λάδι. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλίτσες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε. Στο μεταξύ, βράζουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο με 2 καρότα και μερικά κλωναράκια σέλινο. Pίχνουμε προσεχτικά τα “γιουβαρλάκια” και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι 2 κουτ. σούπας αλεύρι στον χυμό 2 λεμονιών. Pίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και  αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE