Από τη στάνη στην κουζίνα

15/1/2014
Από τη στάνη στην κουζίνα

Eλληνικά ή ξένα, τα τυριά παντρεύονται με τα πάντα, και με τη βουτυράτη νοστιμιά τους δίνουν ζωντάνια σε ένα απλό πιάτο. Ωστόσο, επειδή κάθε τυρί έχει τη δική του προσωπικότητα, χρειάζεται και άλλη μαγειρική προσέγγιση.

Από τον Δημήτρη Ανδρέου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Από τη στάνη στην κουζίνα

Πώς διατηρούμε τα τυριά;

—Tο τυρί που θα προσθέσουμε τριμμένο στο φαγητό ή στη μακαρονάδα, το τρίβουμε πάντα την τελευταία στιγμή.
—Δεν φυλάμε ποτέ στο ίδιο δοχείο διαφορετικά τυριά –ιδιαίτερα, λευκά μαζί με κίτρινα. Φυλάμε πάντα κάθε τυρί χωριστά σε τάπερ ή κλεισμένο σε πλαστικό σακουλάκι.
—Kαθαρίζουμε πάντα την τελευταία στιγμή τη φλούδα ή την κέρινη επικάλυψη των σκληρών τυριών.
—Δεν πετάμε ποτέ τα μικρά κομματάκια από τυριά που έχουν μείνει και έχουν σκληρύνει. Tα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε σε πίτες, γκρατέν, στο παστίτσιο ή το σουφλέ.
—Tα μαλακά λευκά τυριά, τα αφήνουμε 5 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τα σερβίρουμε. Ενώ τα κίτρινα χρειάζονται έως και 2-3 ώρες. H θερμοκρασία δωματίου αναδεικνύει τα αρώματά τους, τα οποία «σκοτώνει» η ψύξη.

Τι μπορούμε να κάνουμε με τα υπόλοιπα τυριών που έχουν μείνει στο ψυγείο;

Σάλτσα τυριού (βασική συνταγή): βράζουμε 300 γρ. γάλα με 1 δαφνόφυλλο και 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο με μία κουταλιά σούπας αλεύρι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, το γάλα, 75 γρ. κίτρινο τυρί, μία κουταλιά σούπας παρμεζάνα και λίγο μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού). Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσένταρ, ρεγκάτο, παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό(συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά, ρύζι, τηγανητά αβγά, βραστές πατάτες, κρέας ψητό ή κοτόπουλο αλλά και σαλάτες με βραστά ή ψητά λαχανικά)

Σάλτσα ροκφόρ: ζεσταίνουμε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ροκφόρ σπασμένο σε κομματάκια μαζί με μερικούς κόκκους μαύρο ή πράσινο πιπέρι. Aνακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία(συνοδεύει τέλεια φιλέτο μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή ακόμα και σολομό)

Ντιπ φέτας με ούζο: χτυπάμε στο multi 400 γρ. φέτα σκληρή, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας ούζο και πιπέρι, μέχρι να γίνει μια λεία αλοιφή (συνοδεύει λαχανικά του μπουφέ, κριτσίνια, ψητά λαχανικά, βραστές πατάτες και ζεστό, ψημένο χωριάτικο ψωμί)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE