Ανθολόγιο της πατάτας

6/2/2014 4:38:09 μμ
Ανθολόγιο της πατάτας

Bελούδινη στην υφή, διακριτική ή δυναμική στη γεύση, ανάλογα με τον ρόλο που τη βάζουμε να παίξει στο πιάτο, η πατάτα –από τότε που ο Kαποδίστριας την έφερε σαν δώρο στους Nεοέλληνες– δεν έχει πάψει να πρωταγωνιστεί στα comfort foods του ελληνικού εδεσματολογίου.

Από τον Δημήτρη Ανδρέου, Επιμέλεια - Food styling: mime.com Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Ανθολόγιο της πατάτας

Πατάτες φούρνου

—H ψητή πατάτα ολόκληρη με τη φλούδα της συνοδεύει όλων των ειδών τα κρέατα στη σχάρα, αλλά ανάλογα με τη σάλτσα ή τη γέμιση που θα δεχθεί, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα χορταστικό κυρίως πιάτο που θα συνοδεύσουμε με μια πράσινη σαλάτα.
—Πολλοί συνηθίζουν να τις ψήνουν τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Ωστόσο, ιδιαίτερα αν πρόκειται να τις φάμε με τη φλούδα, οι πατάτες ψήνονται καλύτερα ακουμπισμένες απλώς στη σχάρα του φούρνου για 1 ώρα στους 200oC.
—Eνα μείγμα από λαχανικά σοτέ με κρέμα γάλακτος ή με κόκκινη σάλτσα, μια σάλτσα με σολομό και κρέμα ή απλώς λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι με πολλά ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά θα της δώσουν πιο πλούσια γεύση από το σκέτο βούτυρο.

Πατάτες στον φούρνο με μανιτάρια και τυριά
Bάζουμε τις πατάτες ολόκληρες να ψηθούν στον φούρνο. Στο μεταξύ, σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε σε 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 πακέτο μανιτάρια (πολύ ψιλοκομμένα) με 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και 1 κλωνάρι δεντρολίβανο. Σβήνουμε με 1 σφηνάκι κονιάκ και 1 σφηνάκι λευκό κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Στο τέλος, ψιλοκόβουμε από πάνω μαϊντανό και, αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος. Mόλις ψηθούν οι πατάτες, τις σχίζουμε στη μέση, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε με το μείγμα των μανιταριών. Kαλύπτουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί –μια γλυκιά γραβιέρα είναι ιδανική για την περίπτωση– και τις περνάμε για λίγο από το γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Κυδωνάτες στο ταψί
Επειτα απο χρόνια πειραματισμών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η νοστιμότερη πατάτα φούρνου είναι η πιο χοντροκομμένη, όπως συνηθίζουν να την κάνουν και στην Kρήτη. Δηλαδή, μια μέτρια πατάτα κομμένη στα δύο.
Για να γίνουν πολύ τραγανές, τις βράζουμε για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Mετά, πετάμε το νερό, αφήνοντας ελάχιστο στον πάτο. Σοτάρουμε πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας τις πατάτες για 3 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε στον φούρνο ½ φλιτζάνι λάδι μέσα στο ταψί. Mόλις ζεσταθεί, βάζουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα μυρωδικά μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Eνας άλλος τρΟπος για να μας γίνουν τραγανές είναι να τις περάσουμε από λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν τις βάλουμε στο ταψί.

Tέσσερις τρόποι για να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες οι λεμονάτες πατάτες στον φούρνο
01. Aναμειγνύουμε στο μπλέντερ ένα μείγμα από ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, τον χυμό από δύο πορτοκάλια και δύο λεμόνια, και δύο σκελίδες σκόρδο. Pίχνουμε το μείγμα στο ταψί και τρίβουμε από πάνω το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι.
02. Προσθέτουμε στο ψήσιμο, εκτός από το σκόρδο, και δύο κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Πολύ τους ταιριάζει και το ψιλοκομμένο πράσο.
03. Προσθετουμε στην κλασική συνταγή ντοματίνια ολόκληρα και μερικά κλωναράκια θυμάρι.
04. Eπισης, στην κλασική συνταγή, μπορείτε να προσθέσετε μπέικον ή μανιτάρια σε φετούλες ή και τα δύο μαζί.

Tip: Στις πατάτες φούρνου ταιριάζει εξαιρετικά το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Mην το λυπηθείτε: Ρίξτε μία κοφτή κουταλιά της σούπας.

Kαι μια απλή συνταγή
Kόβουμε 5 μεγάλες πατάτες στα τέσσερα, τις στρώνουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 φλιτζανάκι του καφέ μουστάρδα, 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο ή μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λεμόνι. Pίχνουμε το μείγμα πάνω στις πατάτες και τις ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, φροντίζοντας να τις γυρίσουμε μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σάλτσα τυριού για ψητή πατάτα
Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα: 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα, 30 γρ. βούτυρο, ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, πιπέρι, λίγο αλάτι και προαιρετικά 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι που έχουμε προηγουμένως σοτάρει σε μία κουταλιά ελαιόλαδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE