Ζύμες οι λατρεμένες

28/5/2014 2:01:29 μμ
Ζύμες οι λατρεμένες

Εν αρχή ην το αλεύρι, που συνάντησε το νερό και δυο δυνατά χέρια σε διαφορετικές κουζίνες... Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν η έμπνευση, η εποχή και τα υλικά. Και εγένετο πίτα, τάρτα, πίτσα... με γνώμονα την αέναη αναζήτηση της γεύσης!

Aπό τoν Κώστα Τσίγκα, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφίες: studioM.gr, εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφωτίστου
Ζύμες οι λατρεμένες

Αλεύρι και στοργή

Συνυφασμένο με την καθημερινότητά μας, το αλεύρι όλων των ειδών μεταμορφώνεται από χέρια
τρυφερά σε τροφή θρεπτική όπως το ψωμί, αλλά και σε αέρινο φύλλο ή βάση για πίτες και τάρτες.
Το χιονάτο αλεύρι ενώνεται με νερό, ζυμώνεται με την τέχνη της κάθε νοικοκυράς και δείχνει τα πολλά του πρόσωπα: Γίνεται ζυμάρι που πλάθεται κι ανοίγει σε λεπτό, ή πιο χοντρό σπιτικό φύλλο για να αγκαλιάσει αλμυρές και γλυκές πίτες. Στρώνεται με όλους τους τρόπους και τους σχηματισμούς στα ταψιά της παράδοσης, σε σαλίγκαρο, μισοφέγγαρο, τρίγωνο, ή σουρωτό για να υποδεχτεί την κάθε λογής γέμιση. Οπως καταλάβατε, οι σελίδες μας αναφέρονται στο αλεύρι και στα νόστιμα «κορίτσια» του: Πίτα, τάρτα και πίτσα!

Αλεύρι είναι η λεπτή σκόνη που παράγεται από δημητριακά και άλλα αμυλούχα φυτά. αποτελεί τη βάση για πολλές συνταγές και Συνήθως παράγεται από το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι και το ρύζι. μπορούμε να βρούμε και αλεύρι από όσπρια, όπως η σόγια, από φιστίκια, αμύγδαλα και άλλους καρπούς.

Η πιο οικονομική, υγιεινή και εύγευστη «συσκευασία» είναι η παραδοσιακή ελληνική πίτα. Μια διατροφική πρόταση επίκαιρη όσο ποτέ, που συνδυάζει το αλεύρι, τα γαλακτοκομικά, τα χορταρικά και τα μυρωδικά της γης μας, το ελαιόλαδο, το αβγό αποκαλύπτοντας το «μυστικό» για υγεία και ζωτικότητα.

Ζύμη πίτσας με κάθε αλεύρι

Καλαμποκιού
Aνακατεύουμε 1,5 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι σε ένα μπολ. Kάνου-με μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Zυμώνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.

Ολικής άλεσης
Aνακατεύουμε σε μπολ 1 3/4 φλιτζανιού αλεύρι ολικής, μία κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Kάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Zυμώνουμε όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις.

"Εύκολη" βάση πίτσας

Υλικά για 2 πίτσες: Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ 1 1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό. Προσθέτουμε 75 γραμμάρια μαγιά φρέσκια θρυμματισμένη με τα χέρια. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε από μία συσκευασία αλεύρι για όλες τις χρήσεις του 1 κιλού το περισσότερο και κρατάμε λίγο. Ζυμώνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, βάζοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα σημείο της κουζίνας μακριά από ρεύματα αέρα. Την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες περίπου. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, σχηματίζουμε μπάλες, τις βάζουμε σε δύο μπολ, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγουμε με το χέρι, το ζυμάρι σε καλά αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας (αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και λίγο τον πλάστη), τις σκεπάζουμε με τα υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε.

  • Tο σπιτικό φύλλο για πίτα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο της μαγειρικής, αξίζει όμως να μπείτε στον κόπο. Ολη η επιτυχια έγκειται στη ζύμη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE