Oλα σε ένα... και ένα για όλους!

23/4/2015 1:27:25 μμ
Oλα σε ένα... και ένα για όλους!

Ακολουθούμε τις επιταγές της εποχής μαγειρεύοντας νόστιμα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε όλη μας την προίκα, σε μια κουζίνα που δεν κάνει εκπτώσεις στο γευστικό αποτέλεσμα....

Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος
Oλα σε ένα... και ένα για όλους!

Τι πιο απλό από το μαγείρεμα σε ένα σκεύος;

Πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη μαγειρική πρακτική: Δεν χρειάζεται να διαθέτουμε έναν «στόλο» από σκεύη στο νοικοκυριό μας, γλιτώνουμε χρόνο από την προετοιμασία, έχουμε λιγότερη ακαταστασία και λιγότερο πλύσιμο σε μια κουζίνα –όπου δεν δημιουργείται πανικός– ιδίως αν αυτή είναι οριακή ως χώρος. Το κυριότερο είναι πως μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό μας κατευθείαν από την εστία στο τραπέζι ενθουσιάζοντας τους αδημονούντες οικείους και φίλους.

Σημαντικός για ένα καλό μαγειρευτό φαγητό δεν είναι μόνον ο χρόνος, αλλά και η σταθερότητα της θερμοκρασίας, που πρεπει να παραμενει χαμηλή αλλά και σταθερή.

Οι χρόνοι της κατσαρόλας
—Η προσθήκη των διάφορων συστατικών στο φαγητό πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα, το οποίο να βασίζεται στην απαραίτητη ώρα που θέλει το κάθε υλικό για να μαγειρευτεί.
—Οι πατάτες στα μαγειρευτά θέλουν συνήθως 40 λεπτά για να γίνουν. Το ίδιο και τα καρότα. Τα υπόλοιπα λαχανικά χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά.
—Δεν βάζουμε το κρέας μαζί με τις πατάτες από την αρχή, γιατί οι πατάτες θα έχουν λιώσει πριν γίνει το κρέας.
—Tα λαδερά δεν χρειάζονται επιπλέον νερό. Γίνονται νοστιμότερα αν τα αφήσουμε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά με τα υγρά που βγάζουν όλα τα λαχανικά, μέχρι να μείνουν στο τέλος με τη σάλτσα τους.
—Tα όσπρια –και κυρίως τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια– βράζουν γρηγορότερα και καλύτερα αν τα μουσκέψουμε και στη συνέχεια τα βράσουμε σε εμφιαλωμένο νερό

Χύτρα ταχύτητας
Είναι πραγματικά μαγική! Μειώνει εντυπωσιακά όλους τους χρόνους μαγειρέματος σε σχέση με τη συμβατική κατσαρόλα, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα της συνδυαστικής μαγειρικής. Εχει παχιά θερμοσυσσωρευτική βάση που ζεσταίνεται γρήγορα, δεν έχει απώλεια υγρών γι’ αυτό χρειάζεται σωστό υπολογισμό, ενώ διατηρεί τα φυσικά συστατικά και τα ανόργανα άλατα της τροφής. Χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες εξοικονομείται χρόνος και ενέργεια. Σε μια χύτρα ταχύτητας μπορούμε να μαγειρέψουμε κρέας, λαχανικά και ψάρι στον ατμό. Επιπλέον, το μαγείρεμα στον ατμό, εφόσον το οξυγόνο έχει διοχετευτεί στον αέρα, εξασφαλίζει τη διατήρηση του αρώματος και το ζωηρό χρώμα των τροφίμων.

Στη χύτρα ταχύτητας μειώνονται οι χρόνοι δραστικά επειδή το μαγείρεμα γίνεται σε θερμοκρασίες >100°c Είναι ιδανική για την παραγωγή σπιτικών ζωμών!

Γκούλας με μοσχάρι και μανιτάρια
Σοτάρουμε σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα 3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους και αφήνουμε να ροδίσει. Ρίχνουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, 2 σκελίδες σκόρδο, 5 μικρές πατάτες ολόκληρες, 500 γρ. μανιτάρια μικρά λευκά ολόκληρα, 1 πιπεριά πράσινη σε μικρά κομματάκια, 1 φλιτζάνι ντοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα, 1 κλαδάκι μαντζουράνα, 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, αλατοπίπερο, λίγο νερό για να τα καλύπτει και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50 λεπτά περίπου και να μείνει με πηχτή σάλτσα. Μόλις μαλακώσει το κρέας, κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE