Σούπες: Ολα για τη γεύση

28/11/2016 2:54:02 μμ
Σούπες: Ολα για τη γεύση

Η σούπα είναι ένα πιάτο τόσο πλήρες, τόσο θρεπτικό, τόσο αναζωογονητικό, που πραγματικά σε ενθουσιάζει! Ο αυτοσχεδιασμός βαδίζει χέρι χέρι με την έμπνευση και γίνονται το πιο ταιριαστό ζευγάρι, μαγειρεύοντας αρμονικά μέσα σε μια χύτρα: Και να σου, γεννιούνται του κόσμου οι νοστιμιές από τις πιο λιτές –όπως είναι ο ζωμός του κρέατος– μέχρι τις πλέον σύνθετες –όπως είναι η ελληνικότατη μαγειρίτσα.

Από τον Κώστα Τσίγκα και τη Γεωργία Παπανδρέου
Σούπες: Ολα για τη γεύση

Παρουσιάζουμε όλο το φάσμα των συνταγών για σούπες που θα κρατήσετε για πάντα στη μαγειρική σας βιβλιοθήκη για να ετοιμάζετε αυτήν που θέλετε, είτε πρόκειται για το πιάτο που ανοίγει το γεύμα είτε για το κυρίως της οικογένειας. Καλή όρεξη!
Αρχίζουμε με συμπυκνωμένο ζωμό κρέατος ή κότας. Μετά καταφθάνουν χόρτα, όσπρια, μυρωδικα και άλλα υλικά, φτιάχνοντας δόσεις μαγείας.

1. Σούπα Φαγητό με βάση τα υγρά

(νερό, ζωμός κρέατος, ψαριού λαχανικών) που μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά, όσπρια ή λαχανικά. Στην αρχή, με το όρο σούπα εννοούσαν ένα κομμάτι ψωμί που το βουτούσαν σε οποιοδήποτε υγρό, ακόμα και νερό. Περίπου τον 17ο αιώνα ξεκίνησε να σερβίρεται ο ζωμός χωρίς πλέον την προσθήκη του ψωμιού. Ο ρόλος της είναι να διεγείρει την όρεξη και σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο μενού 3-6 πιάτων. Για τη καθημερινή κουζίνα, ωστόσο, η σούπα μπορεί να είναι από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Κάθε κοινωνία σε κάθε εποχή δημιούργησε τις δικές της σούπες με βάση τα διαθέσιμα υλικά, τις συνήθειες και την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες σούπας, οι ζεστές και οι κρύες. Και ως προς την υφή, διακρίνονται στις διαυγείς και τις δεμένες.

2. Βελουτέ

Βασίζεται στην κρέμα και στο βούτυρο. Δένει με σάλτσα μπεσαμέλ ή ρου (βάση της μπεσαμέλ) εμπλουτισμένο με γάλα ή και κρέμα. Η βελουτέ ή σούπα-κρέμα ανήκει στις συμπυκνωμένες σούπες.
Σούπα μίsο (Miso soup) Παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο που παράγεται από τη διάλυση του miso μέσα σε ζωμό. Το miso είναι προϊόν ζύμωσης της σόγιας με ρύζι και κριθάρι. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη miso, όπως κόκκινο, μαύρο και λευκό, των οποίων τα συστατικά που αναφέρονται πιο πάνω συνδυάζονται ανάλογα με τον τύπο που θέλουμε να φτιάξουμε.
Σούπα γλυκόξινη Κινέζικη ζεστή σούπα φτιαγμένη με πολλά λαχανικά: μπρόκολο, καρότο, baby καλαμπόκι, μυρωδικά, καθώς και τη χαρακτηριστική γλυκόξινη σάλτσα, η οποία παρασκευάζεται από ξίδι, ζάχαρη, σόγια σος, πράσινο τσίλι και σκόρδο.

3. Κονσομέ

Καθαρός ζωμός κρέατος ή ψαριού που σερβίρεται ζεστός ή κρύος. Κατά λέξη στα γαλλικά σημαίνει «καταναλωμένο», επειδή το κρέας ή το ψάρι με το οποίο έχει παρασκευαστεί έχει «αδειάσει» από τα γευστικά του συστατικά, τα οποία έχουν περάσει στον ζωμό. Οταν ο ζωμός βράσει μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να αποκτήσει πιο έντονη γεύση, λέγεται διπλό κονσομέ. Με προσθήκη ντοματοχυμού, αποκαλείται μαδριλέν.

  • Κρουτόν: Γαλλική ονομασία μικρών κύβων ψωμιού που τηγανίζονται ή ψήνονται και αποτελούν ιδανική «γαρνιτούρα» για κάθε τύπο σούπας ή ενός ζωμού.

Χειμωνιάτικο περιβόλι
Σοτάρουμε σε τηγάνι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε 1 λίτρο ζωμό κότας ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε 2 φλιτζάνια τραχανά λαχανικών, 1 καρότο κομμένο σε κύβους, 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη
πιπεριά κομμένες σε κύβους, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι και 1 φλιτζάνι αρακά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά να είναι τραγανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε σε εμαγιέ κύπελλα και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE