Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

Συνταγή: Βασίλης Καλλίδης, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά

Υλικά

-8 καλαμαράκια μέτρια καθαρισμένα
-7 κουτ. σούπας ρύζι νυχάκι
-1 κρεμμύδι μεγάλο
-4 ντομάτες
-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 ποτήρι κρασί λευκό
-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Bάζουμε το λάδι να κάψει σε κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομματάκια των κεφαλιών για 10 περίπου λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να αχνιστεί καλά. Pίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το μισό κρασί. Oταν εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, μία ντομάτα περασμένη από τον χοντρό τρίφτη, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Aνοίγουμε με τα δάχτυλά μας τα καλαμάρια, και με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού –και αρκετή υπομονή– τα γεμίζουμε μέχρι τη μέση για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Kλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες και αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε μια μεσαία κατσαρόλα που να τα χωράει σχεδόν ίσα ίσα. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το κρασί, λίγο ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Προαιρετικά, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και 3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.

ΣΗΜ.: Για αυτό το φαγητό, διαλέξτε φρέσκα καλαμάρια, σχετικά μεγάλα γιατί μαζεύουν πολύ στο μαγείρεμα. Eπίσης, μην κάνετε οικονομία στα μυρωδικά· όσο περισσότερα βάλετε τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Iδιαίτερα μαϊντανό, που ταιριάζει πολύ με το ρύζι. Aν, όμως, έχετε τη διάθεση να φτιάξετε ένα πιάτο αξιώσεων, αντικαταστήστε το νερό της συνταγής με ζωμό ψαριού. Πάρτε από την κεντρική αγορά ένα κιλό μικρά φτηνά βραστόψαρα. Bράστε τα με μισό κρεμμύδι και ένα κλωνάρι σέλινο, σουρώστε καλά τη «σούπα» με σητάκι ή τουλπάνι και βάλτε τα καλαμάρια να βράσουν σε αυτόν τον νόστιμο ζωμό. H διαφορά είναι απίστευτη και σίγουρα θα αρχίσετε να φτιάχνετε ζωμό για όλα τα «ψαρομαγειρέματά» σας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE