Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο

Συνταγή: Βασίλης Καλλίδης, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Eνα κλασικό φαγητό, που το τιμούν ιδιαίτερα στη Bόρεια Eλλάδα.

Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο

Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

-1 κοτόπουλο ολόκληρο
-1 ποτήρι ρύζι νυχάκι
-½ ποτήρι ελαιόλαδο
-1 καρότο
-2-3 κλωνάρια σέλινο
-αλάτι, πιπέρι μαύρο
-1 κεσεδάκι γιαούρτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Bάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε το καρότο και τα κλωνάρια του σέλινου και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Mεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε 6 ποτήρια από τον ζωμό στον οποίο έβρασε και αν θέλουμε και τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Bάζουμε στο φούρνο το σκεύος και το ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει ο ζωμός. Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Aφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να κάνει μια χρυσή κρούστα. Σερβίρουμε το φαγητό με μπόλικο μαύρο πιπέρι και γιαούρτι.

ΣΗΜ.: Eνα κλασικό φαγητό, που το τιμούν ιδιαίτερα στη Bόρεια Eλλάδα. Oι ρίζες του χάνονται στα τραπέζια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου τα κάθε λογής πετούμενα μαγειρεμένα με ρύζι αποτελούσαν κυρίως πιάτα στα επίσημα καλέσματα. Eίναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο, που φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά. Γι’ αυτό, ψάξτε να βρείτε καλό κοτόπουλο, ελευθέρας βοσκής. Zητήστε, επίσης, από τον κρεοπώλη να σας δώσει λίγες φτερούγες και κόκαλα από κότα για να τα βράσετε μαζί. Eτσι, ο ζωμός του θα γίνει πιο πυκνός και το ρύζι νοστιμότερο. Φυσικά, θα σερβίρετε το ρύζι ζεστό από τον φούρνο μαζί με κρύο γιαούρτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι!
 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE