Καυτερή «μαρμελάδα» από μαραθόριζα (φινόκιο)

Από τον Κώστα Τσίγκα, Εικονογράφηση Χριστίνα Νεοφωτίστου

Τα λαχανικά και οι κάθε λογής ρίζες αναλαμβάνουν να δώσουν έναν διαφορετικό, πιο πικάντικο τόνο στην κουζίνα. Ψήνονται και μαγειρεύονται, συμμαχούν με μπαχάρια και χυμούς φρούτων και μεταμορφώνονται εύκολα σε πιπεράτα ή γλυκόξινα ορεκτικά. Σας προτείνουμε μια καυτερή μαρμελάδα από μαραθόριζα.

Παραλλαγές
—Στη μαρμελάδα μαραθόριζας μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο και γαρίφαλο.
—Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό άλλων φρούτων, όπως το μήλο ή ακόμη και το ροδάκινο.

Η μαρμελάδα λαχανικών ή chutney, όπως είναι διεθνώς γνωστή, αποτελεί ένα από τα «λάφυρα» της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία. «Chatni» σημαίνει στα ινδικά «μαρμελάδα με έντονη γεύση» και συνήθως αποτελείται από φρούτα ή λαχανικά και πολλά μπαχαρικά.

Το chutney στην Ινδία δεν έχει καμία σχέση με την παχύρρευστη μαρμελάδα που μετέφεραν οι Βρετανοί στη Δύση και στις υπόλοιπες αποικίες τους, όπως στην Αφρική και την Καραϊβική. Αντίθετα, είναι ένα ρευστοποιημένο και ελάχιστα βρασμένο μείγμα από φρούτα και μπαχαρικά, προορισμένο να συνοδεύει τα έντονα κάρι. Το chutney όπως το γνωρίζουμε στη Δύση αποτελεί μια ημίγλυκη μαρμελάδα με αρκετό κρεμμύδι, φρούτα, ξίδι και μπαχαρικά.
—Μπορούμε να φτιάξουμε chutney σχεδόν με κάθε φρούτο ή λαχανικό, προσθέτοντας κρεμμύδι, μπαχαρικά, μαύρη ζάχαρη και λίγο χυμό φρούτου, αρκεί να τα σιγοβρασουμε για αρκετή ώρα μέχρι να δέσουν τα σάκχαρα από το κρεμμύδι και το φρούτο.

1. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας βούτυρο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε μία κουτ. γλυκού μαραθόσπορο και 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 1. Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα 2 κουτ. σούπας βούτυρο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε μία κουτ. γλυκού μαραθόσπορο και 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

2. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο ginger και 2 μικρές μαραθόριζες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες.2. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο ginger και 2 μικρές μαραθόριζες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες.

3. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά επιπλέον και σβήνουμε με 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού.3. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά επιπλέον και σβήνουμε με 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού.

4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μία κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια), και ανακατεύουμε πολύ καλ4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μία κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια), και ανακατεύουμε πολύ καλά.

5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα (ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει) μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να αποκτήσει το μείγμα την υφή μαρμελάδας.5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα (ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει) μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να αποκτήσει το μείγμα την υφή μαρμελάδας.

6. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο σκεύος. Διατηρούμε στο ψυγείο για 1 μήνα.6. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο σκεύος. Διατηρούμε στο ψυγείο για 1 μήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE