Γλυκό κουταλιού λεμονανθός

Από τον Κώστα Τσίγκα, Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφωτίστου

Βασική συνταγή
Οι λεμονανθοί είναι συνυφασμένοι με τη στέψη. Ένα αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό γαμήλιο γλυκό του κουταλιού, λοιπόν, φτιάχνεται από ανθούς λεμονιάς για καλή τύχη. Είναι ιδιαίτερα ντελικάτο εξαιτίας της εύθραυστης υφής του ανθού, αλλά παρ’ όλα αυτά αρκετά εύκολο στην παρασκευή του.

Θα χρειαστούμε:
-250 γρ. ανθούς λεμονιάς
-500+250 γρ. ζάχαρη
-1 φλιτζάνι + 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
-1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο

Το Μυστικό!
Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε ή είναι δύσκολο να βρούμε λεμονανθούς, μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό μας από ανθούς άλλων εσπεριδοειδών όπως η νεραντζιά. Τότε, θα αντικαταστήσουμε το νερό στο σιρόπι με ίδια ποσότητα φρεσκοστυμένου χυμού  πορτοκαλιού.

<p>1. Καθαρίζουμε τους ανθούς λεμονιάς καλά.</p>

1. Καθαρίζουμε τους ανθούς λεμονιάς καλά.


2. Στο μεταξύ, βάζουμε 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 2 κουτ. σούπας νερό σε μπολ. Βράζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουλούδι2. Στο μεταξύ, βάζουμε 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 2 κουτ. σούπας νερό σε μπολ. Βράζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουλούδια. Τα αφήνουμε να μείνουν για 3 λεπτά.

3. Βγάζουμε τα λουλούδια από το ζεστό νερό, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα βρέχουμε με αρκετό κρύο νερό. Μεταφέρουμε τα λουλούδια στον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να «μαριναριστούν» για 1 ώρα. Σουρώ3. Βγάζουμε τα λουλούδια από το ζεστό νερό, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα βρέχουμε με αρκετό κρύο νερό. Μεταφέρουμε τα λουλούδια στον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να «μαριναριστούν» για 1 ώρα. Σουρώνουμε ξανά τα λουλούδια από τον χυμό λεμονιού και τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό. Τα μεταφέρουμε σε μπολ με 250 γρ. ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε μαζί με τη ζάχαρη για 1 ώρα επιπλέον.ίο.

4. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με 1/4 φλιτζανιού νερό και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να παίρνει τη μορφή ελαφρού σιροπιού. Μεταφέρουμε4. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με 1/4 φλιτζανιού νερό και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να παίρνει τη μορφή ελαφρού σιροπιού. Μεταφέρουμε τα λουλούδια μαζί με τη ζάχαρη μέσα στο σιρόπι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά.

5. Βγάζουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά με κουτάλα και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.5. Βγάζουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά με κουτάλα και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE