Εαρινή χορτοφαγία

21/4/2015 12:52:05 πμ
Aπό τη Γεωργία Παπανδρέου
Εαρινή χορτοφαγία
Εαρινή χορτοφαγία
Εαρινή χορτοφαγία

Τα καλούδια του βουνού και του μπαξέ έρχονται στην κουζίνα μας για να δώσουν μια ανοιξιάτικη νότα στο τραπέζι μας.
Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ειναι φύσει και θέσει χορτοφαγική, καθώς έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με λιγοστά κηπευτικά, με διάφορα άγρια χόρτα του βουνού και του αγρού, λίγο λάδι και πολλά μυρωδικά. Τα περισσότερα ανοιξιάτικα χόρτα έχουν εφαρμογή στα φαγητά της Λαμπρής, στα οποια και συμπρωταγωνιστουν.
Μάραθος: Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Μεσογείου. Βασικό αρωματικό συστατικό σε μαγειρευτά κατσαρόλας, φούρνου, αλλά και σε πίτες. Μπορείτε να αρωματίσετε το δικό σας ελαιόλαδο ή τις ελιές στο βάζο.
Σπαράγγια: Τα ελληνικά είναι από τα πιο εκλεκτά της Ευρώπης και ειδικά αυτά της Καβάλας –είναι στην εποχή τους. Αξίζει βέβαια να ψάξετε για τα άγρια που φυτρώνουν σε άγονες, ακαλλιέργητες περιοχές γύρω από ρίζες ελιάς αλλά και κοντά σε ποταμούς και ρυάκια. Σοτάρονται, βράζονται, μπλανσάρονται, ψήνονται και τηγανίζονται.
Αγκινάρα: Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου με ύψος μέχρι 1,5 μ. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Αργίτικη, η μοβ της Αττικής, το αγκιναράκι της Τήνου και η άγρια αγκινάρα Κρήτης. Εχει ιδιαίτερη γεύση, τρώγεται ωμή με λαδολέμονο ή σε σαλάτες, γίνεται τουρσί και μαγειρεύεται τέλεια σε τηγάνι, κατσαρόλα και φούρνο.

Καθάρισμα αγκινάρας
Αφαιρούμε τα έξω φύλλα από τις φρέσκες αγκινάρες και το χνούδι τους. Κόβουμε το κοτσάνι τους αφήνοντας μόνο 2-3 εκ. Κόβουμε στα δυο τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμονόκουπα και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και χυμό λεμονιού.

Φρέσκο κρεμμυδάκι: Συμμετέχει σε πολλές συντα-γές, ενώ φαίνεται να εμφανίζει πληθώρα ευεργετικών δράσεων. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, βιταμίνης C, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών, αλλά, κυρίως, νοστιμίζει τα πάντα στο πέρασμά του.
Κουκιά: Εδώ και χιλιάδες χρόνια καταναλώνονται, καλλιεργούνται αλλά και κατηγορούνται. Φυτεύονται Οκτώβρη και η συγκομιδή γίνεται το Πάσχα για τα χλωρά και τον Ιούνιο για τα ξερά. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους.
Αρακάς: Συνδυάζεται υπέροχα με αγκινάρες, αλλά κάνει και ωραίες ζεστές ή κρύες σαλάτες, πλούσιες αρωματικές σούπες με προσθήκη φρέσκιας μέντας. Πλούσιος σε βιταμίνες, είναι καλύτερα να καταναλωθεί φρέσκος.

Αμπελόφυλλα
Συνήθως τον Απριλομάη από αράντιστο αμπέλι επιλέγουμε τα πιο απαλά φύλλα με τα λιγότερα νεύρα. Μαζεύουμε όσα θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη χρονιά και τα διατηρούμε. Πριν το μαγείρεμα τα ζεματάμε για να μαλακώσουν. Εναλλακτικά, βάζουμε εμπορίου σε άλμη, αφού τα ξαλμυρίσουμε.

Επιλέγουμε
—Χορταρικά που είναι στην εποχή τους. Είναι λάθος να αναζητούμε προϊόντα εκτός εποχής, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώσουμε τελικά «πλαστικά» λαχανικά που θυμίζουν μόνο στην εμφάνιση τα φρέσκα. —Διαλέγουμε λαχανικά με ζωντανό χρώμα και σταθερή υφή, να μην έχουν κηλίδες, να είναι σφιχτά και η οσμή τους να είναι ευχάριστη.

Διατηρούμε
—Τα λαχανικά και τα χόρτα διατηρούνται καλύτερα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και σε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία.
—Ο,τι δεν καταναλώνεται άμεσα δεν πρέπει να πλένεται, να κόβεται ή να καθαρίζεται. Η υγρασία είναι ό,τι χειρότερο για την πράσινη ζωή.
—Τα μυρωδικά διατηρούνται στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο στη συντήρηση ή στην κατάψυξη.

Άλλες φωτογραφίες

  • Εαρινή χορτοφαγία
  • Εαρινή χορτοφαγία
  • Εαρινή χορτοφαγία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE