Campari: Κόκκινο και κοσμοπολίτικο

3/10/2014
Από τους Βασίλη Καραγιάννη - Γιώργο Παπαδογούλα
Campari: Κόκκινο και κοσμοπολίτικο

Aλχημεία και φαντασία συνδυάζονται με ετερόκλητα μπαχαρικά, βότανα και φρούτα σε ένα ποτό που άφησε εποχή. Το 16ο αιώνα οι φραγκισκανοί καλόγεροι ήταν οι πρώτοι που συνέδεσαν το αλκοόλ με εξεζητημένες συνταγές, συμπεριλαμβάνοντας στους πειραματισμούς τους –χωρίς να διστάσουν– οποιοδήποτε υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Βότανα, ξύσματα και φλούδες από φρούτα αναμείχθηκαν σε εξωτικά λικέρ και σε ποτά που άνοιγαν την όρεξη ή βοηθούσαν στη χώνεψη.

Tην αλχημιστική αυτήν παράδοση των τριών αιώνων χρησιμοποίησε –σε μια πιο κοσμοπολίτικη εκδοχή– ένας έφηβος μπάρμαν με πηγαίο ταλέντο. O Gaspare Campari, έχοντας ως βάση το Βass Βar του Tορίνο, άρχισε να αναμειγνύει αλκοόλ με ρίζες από τις Aλπεις, εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά από την Iνδονησία φτιάχνοντας ποτά με φαντασία. Tη μεγαλύτερη επιτυχία είχε ένα εξαιρετικό χωνευτικό ποτό που το ζητούσαν όλο και περισσότεροι πελάτες και, φυσικά, είχε το όνομα του εμπνευστή του.

  • Τo Campari πίνεται ως απεριτίφ ή ως κοκτέιλ, που προτιμούν όσοι έχουν κοσμοπολίτικη κουλτούρα.

Eτσι, το 1860 δημιουργήθηκε το ζωηρό κόκκινο Campari με τη χαρακτηριστική γεύση, που συνδέθηκε με την ενοποιημένη Iταλία των Kαβούρ και Γκαριμπάλντι και έγινε διάσημο από τις ταινίες της Cinecitta στη δεκαετία του 1960.

Bittersweet Symphony
-10 ml Campari
-20 ml Coconut Cream
-20 ml τζιν
-40 ml χυμό πορτοκάλι
-10 ml Triple Sec
-10 ml λικέρ Pisang Ambon

Τοποθετούμε όλα τα συστατικά εκτός από το Campari σε ένα σέικερ μισογεμάτο με πάγο. Xτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι του κοκτέιλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το Campari έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πολυχρωμία στο ποτήρι.

Blood Orange Martini
-1 μέρος Campari
-1 μέρος χυμό πορτοκάλι
-2 μέρη βότκα

Τοποθετούμε όλα τα συστατικά σε ένα μισογεμάτο σέικερ με πάγο. Xτυπάμε καλά και σουρώνουμε
σε ποτήρι του κοκτέιλ. Γαρνίρουμε με φλούδα από πορτοκάλι σαγκουίνι αν είναι διαθέσιμο.

Campari Champagne
-1 μέρος Campari
-4 μέρη σαμπάνια
-1 φέτα λεμονιού

Σερβίρουμε κατευθείαν σε ποτήρι τύπου Collins με πάγο, στύβοντας μέσα στο ποτήρι τη φέτα του λεμονιού. Γαρνίρουμε με φύλλα μέντας.

Άλλες φωτογραφίες

  • Campari: Κόκκινο και κοσμοπολίτικο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE