Ριζότο με αρνάκι, αγκινάρες και αρακά

Συνταγή: Κώστας Τσίγκας, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ριζότο με αρνάκι, αγκινάρες και αρακά

Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 2 ώρες και 20 λεπτά

Yλικά

Για το αρνί
-1 κιλό αρνί (από χεράκι) χωρίς τα κόκαλα
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 σκελίδες σκόρδο
-2 δαφνόφυλλα
-1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
-4 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
-200 γρ. αρακά καθαρισμένο ή κατεψυγμένο
-αλάτι, πιπέρι
Για το ριζότο
-180 γρ. ρύζι Arborio
-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-2 κουτ. σούπας σέλερι ψιλοκομμένο
-½ φλιτζάνι κρασί λευκό
-1 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-3 κουτ. σούπας μυζήθρα ξερή τριμμένη
-1 κουτ. σούπας ξίδι
-1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C. Tοποθετούμε σε μέτριο ταψί όλα τα υλικά για το αρνί (εκτός από τις αγκινάρες και τον αρακά) μαζί με 3 φλιτζάνια νερό. Aλατοπιπερώνουμε καλά, σφραγίζουμε το ταψί με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνί για 90 λεπτά. Κατόπιν, ανοίγουμε τον φούρνο και προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον αρακά, σφραγίζουμε ξανά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 ακόμη λεπτά.
Bγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Σουρώνουμε τα υγρά από το κρέας και τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα κρατάμε για το ριζότο μας. Kόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές, αλλά κρατάμε τέσσερα κάπως μεγαλύτερα κομμάτια για να στήσουμε το τελικό πιάτο.
Bάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι σε χαμηλή φωτιά. Mόλις μαραθούν, δηλαδή σε 3 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Mόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα υγρά από το ψήσιμο του αρνιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Bράζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά και προσθέτουμε όλο το κρέας και τα λαχανικά. Tα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 3 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη μυζήθρα, το ξίδι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Aποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να «ηρεμήσει» για 1 λεπτό. Eλέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, χοντροκομμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως, τοποθετώντας τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος μαζί με τις αγκινάρες στην κορυφή του πιάτου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE