Μείγματα μπαχαρικών για μοσχαρίσιο μπιφτέκι

Από τον Κώστα Τσίγκα, Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφώτιστου

Συνδυασμοί  και Αναμείξεις

  • Παραδοσιακά, το μπιφτέκι «παίρνει» λίγο κρεμμύδι, ίσως λίγο σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλοι μας θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν τη μονοτονία, ειδικά μετά την εισαγωγή πολλών συνταγών και συστατικών από διάφορα μέρη της γης, που ξεφεύγουν από αυτό που θεωρούμε «παραδοσιακό». Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ξένα προς εμάς, απλώς ποτέ δεν τα είχαμε συνδυάσει με τα μπιφτέκια.
  • Το μυστικό για ένα πετυχημένο μπιφτέκι βρίσκεται στους ίδιους συνδυασμούς συνταγών και γεύσεων για κρέας που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν. Για παράδειγμα, η λιωμένη ψητή πιπεριά Φλωρίνης ταιριάζει τέλεια με τα μπιφτέκια. Μια άλλη επιλογή είναι η προσθήκη τριμμένων ξηρών καρπών μέσα στο μείγμα του κιμά. Επίσης, οι έτοιμες σάλτσες (σόγια, BBQ sauce κ.ά.) είναι πολύ καλές γευστικές λύσεις.
1. Το συγκεκριμένο μείγμα μπορούμε να το ετοιμάσουμε και να το διατηρήσουμε σε βάζο. Για 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο θα χρειαστούμε: 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι σκόνη, 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη, 11/4 κουτ. γ1. Το συγκεκριμένο μείγμα μπορούμε να το ετοιμάσουμε και να το διατηρήσουμε σε βάζο.
Για 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο θα χρειαστούμε: 3 κουτ. σούπας κρεμμύδι σκόνη, 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη, 11/4 κουτ. γλυκού αλάτι, 1½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ½ κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη, ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη και ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2. Υγρό μείγμα: Για 1 κιλό κιμά θα χρειαστούμε: 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, ½ 2. Υγρό μείγμα: Για 1 κιλό κιμά θα χρειαστούμε: 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, ½ κουτ. σούπας Worcestershire sauce, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι, ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, 1 κουτ. γλυκού τριμμένο κόλιαντρο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο

3. Αναμειγνύουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με το μείγμα μπαχαρικών της επιλογής μας και προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά και αβγό αν τα προβλέπει η συνταγή μας.3. Αναμειγνύουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με το μείγμα μπαχαρικών της επιλογής μας και προσθέτουμε ψωμί ή φρυγανιά και αβγό αν τα προβλέπει η συνταγή μας.

4. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε ή τα τηγανίζουμε.4. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε ή τα τηγανίζουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE