Παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική:
Νησιά Βορείου Αιγαίου & Σποράδες Αιγαίο γεύσεις και αρώματα στην κουζίνα

15/3/2017 12:25:51 μμ
Παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική:<br> Νησιά Βορείου Αιγαίου & Σποράδες Αιγαίο γεύσεις και αρώματα στην κουζίνα

Μες του Αιγαίου τα νησιά αγγέλοι φτερουγίζουν". Νησιά με σπάνιες ομορφιές, ευλογημένα και μοναδικά, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα και κοινό σημείο αναφοράς το βαθύ πέλαγος να τα αγκαλιάζει φιλώντας τις ακτές τους.

Ο γευστικός μας χάρτης εξερευνά σήμερα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μπαίνοντας στις κουζίνες τους για να ανακαλύψει τις μαγειρικές τους πρακτικές, τους τρόπους που συνθέτουν τα ντόπια υλικά κάνοντας τη διαφορά: Αρώματα αλμύρας, μαστίχας και γλυκάνισου δίνουν το στίγμα σε Χίο και Λέσβο μέσα από τα αποστάγματα και τις συνταγές τους.

Το αιγαιοπελαγίτικο αγέρι δροσίζει τον αμπελώνα της Σάμου κάνοντας το ευωδιαστό Μοσχάτο να αποδίδει οίνους με διεθνή καριέρα. Το θαλασσινό στοιχείο συνδυάζεται περίφημα με το γήινο στα πιάτα της Λήμνου και της Ικαρίας, ενώ Φούρνοι, Θύμαινα, Ψαρά, Οινούσσες προσφέρουν τον αλιευτικό τους πλούτο σε ένα τραπέζι που αποθεώνει το ψάρι.

Εξαιρετικά τυριά ΠΟΠ και ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή και κηπευτικά, μέλι, λικέρ μαστίχα, ούζο σου κλέβουν την ψυχή και σε καλούν να μαγειρέψεις μαζί τους. Την ίδια πρόσκληση θα σου δώσουν όμως και οι καταπράσινες Σποράδες: Σκιάθος, Αλόννησος Σκόπελος, Σκύρος -και τα μικρότερα νησιά της "οικογένειας"- ελκύουν το ενδιαφέρον σου -όχι μόνο με τα γαλαζοπράσινα νερά τους-αλλά και με τις νόστιμες προτάσεις τους. Ιδιαίτερες νότες δίνουν σε ψάρι και κρέας τα ξινά δαμάσκηνα, ενώ το θαλασσινό στιφάδο -εν προκειμένω το χταπόδι με τα κρεμμυδάκια- κερδίζει στα σημεία.

Θα σταθούμε επίσης στις σκυριανές αστακομακαρονάδες, τις σκοπελίτικες τυρόπιτες κι όλα εκείνα τα πιάτα που δημιούργησαν η φαντασία και η αυτάρκεια. Κοινή αφετηρία των νησιών της πλοήγησής μας είναι η παράδοση, όπως εκφράστηκε μέσα από τη γλυκιά πλευρά της: Από τα αμυγδαλωτά, μέχρι τα χαϊμαλιά, η ευωδιά αγκαλιάζει τη ζάχαρη σε ένα χορό που υμνεί τη ζωή.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Άλλες φωτογραφίες

  • Παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική:<br> Νησιά Βορείου Αιγαίου & Σποράδες Αιγαίο γεύσεις και αρώματα στην κουζίνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE